Recommended Posts

მინდა ვისწავლო ვებ პროგრამირება და ბათუმში რომელ უნივერსიტეტში შეიძლება რომ ჩავაბარო და სად ასწავლიან კარგად ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/4/2018 at 2:47 PM, Irakli Abuladze said:

მინდა ვისწავლო ვებ პროგრამირება და ბათუმში რომელ უნივერსიტეტში შეიძლება რომ ჩავაბარო და სად ასწავლიან კარგად ?

უნივერსიტეტში მგონი კარგად არსად ასწავლიან (თავისუფალის გარდა) .ეგ ისეთ სფეროა უმეტეს წილად შენით უნდა ისწავლო , დანარჩენი ცოდნა სამუშაო გამოცდილებიდან მოდის.  სტაჟირებასაც თუ გაივლი სადმე სამსახურში ეგეც კარგი იქნება. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ვეთანხმები Funreal-ს, დაივიწყე რომ უნივერსიტეტში რამეს გასწავლიან, შენით უნდა ისწავლო.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8.1.2018 at 1:32 PM, Funreal said:

უნივერსიტეტში მგონი კარგად არსად ასწავლიან (თავისუფალის გარდა) .ეგ ისეთ სფეროა უმეტეს წილად შენით უნდა ისწავლო , დანარჩენი ცოდნა სამუშაო გამოცდილებიდან მოდის.  სტაჟირებასაც თუ გაივლი სადმე სამსახურში ეგეც კარგი იქნება. 

რო არ ასწავლიან კარგად ეგ გასაგებია მაგრამ თავიდან სადმე ხომ უნდა ისწავლო რო მერე შენით გააგრძელო ქართული ვიდეოგაკვეთილები არ დევს სადმე და უცხოენები ხაან ცოტა ვიცი ისე საერთოდ რომელ უნივერსიტეტებში ისწავლება??

Share this post


Link to post
Share on other sites
რო არ ასწავლიან კარგად ეგ გასაგებია მაგრამ თავიდან სადმე ხომ უნდა ისწავლო რო მერე შენით გააგრძელო ქართული ვიდეოგაკვეთილები არ დევს სადმე და უცხოენები ხაან ცოტა ვიცი ისე საერთოდ რომელ უნივერსიტეტებში ისწავლება??
იმდენად მიზერულად ასწავლიან, უბრალოდ ფორმალობაა ინფორმატიკის ფაკულტეტის არსებობა. ბათუმში ვერ გეტყვი, მარა თბილისში ვიცი რამდენიმე კარგი რეპეტიტორი 0 დან რო ასწავლიან. უცხო ენა კი ნამდვილად საჭიროა( ინგლისური/ რუსული) . Stackoverflow და google რო არ არსებობდეს ალბათ ბუღალტერი ვიქნებოდი :D საქართველოს მაშტაბით თავისუფალი უნი უპირობოდ საუკეთესოა ინფრასტრუქტურით დაწყებული და სწავლების დონით დამთავრებული.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Funreal said:

იმდენად მიზერულად ასწავლიან, უბრალოდ ფორმალობაა ინფორმატიკის ფაკულტეტის არსებობა. ბათუმში ვერ გეტყვი, მარა თბილისში ვიცი რამდენიმე კარგი რეპეტიტორი 0 დან რო ასწავლიან. უცხო ენა კი ნამდვილად საჭიროა( ინგლისური/ რუსული) . Stackoverflow და google რო არ არსებობდეს ალბათ ბუღალტერი ვიქნებოდი :D საქართველოს მაშტაბით თავისუფალი უნი უპირობოდ საუკეთესოა ინფრასტრუქტურით დაწყებული და სწავლების დონით დამთავრებული.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 

ბლექსში ისწავლებაო ასე მითხრეს და არღირს ესეიგი სწავლას ხო?

თავისუფალ უნივერსიტეტში გადასახადი რამდენია?

Share this post


Link to post
Share on other sites

უცხო ენის გარეშე არაფერი გამოგივა, ინგლისური ნებისმიერ ვარიანტში გინდა და რუსულიც კარგი იქნება. უნივერსიტეტი დაივიწყე. მე ვისწავლე უნივერსიტეტში და მხოლოდ html და css ასწავლიდნენ ისიც ისეთ დონეზე რაც სკოლის მოსწავლესაც შეუძლია თავისით ისწავლოს. php ხსენებითაც არავის უხსენებია. javascipt კი გვქონდა იდეაში მესამე კურსზე ცხრილით მაგრამ რეალურად java ისწავლებოდა. 

ვებ დეველოპერი ვარ და რაც კი ვიცი ყველაფერი ინტერნეტიდან ვისწავლე ვიდეოგაკვეთილებით, ფორუმებით და პრაქტიკით. უნივერსიტეტს ვერაფრით დავაბრალებ ჩემ ცოდნას. ტყუილა დაკარგავ 4 წელს. თუ კიდე სხვა სპეციალობა გაინტერესებს ეგ აირჩიე უნივერსიტეტში სასწავლებლად და ვები შენით ისწავლე ან რაიმე ხარისხიან კურსებზე ჩაეწერე. 

di-LGCTAP.jpeg

როგორც სურათზეა მთლად 2 კვირაში ვერა, მაგრამ ნაღდად არც 4 წელია ვების სასწავლად საჭირო. საკუთარი თვალის გასახარებელი საიტის გაკეთებას რეალურად 1-2 თვეშიც ისწავლი. შეკვეთების აღება რომ შეძლო უფრო მეტი დრო გინდა, მაგრამ არა 4 წელი. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 28.1.2018 at 5:14 PM, kloud said:

უცხო ენის გარეშე არაფერი გამოგივა, ინგლისური ნებისმიერ ვარიანტში გინდა და რუსულიც კარგი იქნება. უნივერსიტეტი დაივიწყე. მე ვისწავლე უნივერსიტეტში და მხოლოდ html და css ასწავლიდნენ ისიც ისეთ დონეზე რაც სკოლის მოსწავლესაც შეუძლია თავისით ისწავლოს. php ხსენებითაც არავის უხსენებია. javascipt კი გვქონდა იდეაში მესამე კურსზე ცხრილით მაგრამ რეალურად java ისწავლებოდა. 

ვებ დეველოპერი ვარ და რაც კი ვიცი ყველაფერი ინტერნეტიდან ვისწავლე ვიდეოგაკვეთილებით, ფორუმებით და პრაქტიკით. უნივერსიტეტს ვერაფრით დავაბრალებ ჩემ ცოდნას. ტყუილა დაკარგავ 4 წელს. თუ კიდე სხვა სპეციალობა გაინტერესებს ეგ აირჩიე უნივერსიტეტში სასწავლებლად და ვები შენით ისწავლე ან რაიმე ხარისხიან კურსებზე ჩაეწერე. 

di-LGCTAP.jpeg

როგორც სურათზეა მთლად 2 კვირაში ვერა, მაგრამ ნაღდად არც 4 წელია ვების სასწავლად საჭირო. საკუთარი თვალის გასახარებელი საიტის გაკეთებას რეალურად 1-2 თვეშიც ისწავლი. შეკვეთების აღება რომ შეძლო უფრო მეტი დრო გინდა, მაგრამ არა 4 წელი. 

da ise kerdzod ro viswavlo jobs albad xo? sxva ramis chaweras raazriaqvs tyuilad drois dakargva gamomiva  ge_file_8759_1.pdf  amas xomver amixsnit raaris?

da tu survili geqnebat esec naxet 

www.4season.ga 

15 dgis naswavlit gavakete da rogoria?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Irakli Abuladze said:

da ise kerdzod ro viswavlo jobs albad xo? sxva ramis chaweras raazriaqvs tyuilad drois dakargva gamomiva  ge_file_8759_1.pdf  amas xomver amixsnit raaris?

da tu survili geqnebat esec naxet 

www.4season.ga 

15 dgis naswavlit gavakete da rogoria?

შენი გადასაწყვეტია სხვა რამეზე ჩაეწერები თუ არა. მე ჩემი გადმოსახედიდან გირჩიე, რადგან ვარ ფრილანსერი და მრჩება ბევრი თავისუფალი დრო, რო მქონდეს რაიმე სხვა სპეციალობა ნასწავლი თავისუფლად შევძებდი სადმე მემუშავა სტაბილურ შემოსავალზე და ფრილანსერობა ყოფილიყო მეორე სამსახური. რადგან ფრილანსერობა ხშირ შემთხვევაში არაა სტაბილური შემოსავლის წყარო, შეილება ერთი თვე შეკვეთების ბუმი გქონდეს და მეორე თვეს საერთოდ არ გქონდეს შეკვეთები.

პდფ ფაილს არ ხსნის. 

საიტი 15 დღის კვალობაზე კარგია. ცხადია ბევრი რამის შეცვლა შეილება მაგრამ მაგი პრაქტიკით მოვა. მენიუ ჯობია ul და li ტეგებით ააწყო. როცა ფანჯრის სიგანეს აპატარავებ მენიუს ელემენტები მეორე ხაზზრე რო გადადის ძან უშნოვდება მენიუ. ასევე რადგან ყველა ლინკს აქვს ერტნაირი სახე არაა საჭირო ცალ-ცალკე კლასებით მათი აღწერა. საკმარისია ერთი კლასი აღწერო და ყველა ლინკს ეგ კლასი გაუწერო. ამ შემთხვევაში ეგ არაფერი დიდი პრობლემა არაა მაგრამ როცა დიდი საიტების კეთებაზე გადახვალ და ოპტიმიზაციაზე ფიქრს დაიწყებ მიხვდები და ჯობია აქედანვე მიეჩვიო ზედმეტი კოდის წერისგან თავის არიდება. რაც უფრო მოკლეა კოდი მით უფრო ნაკლები მეხსიერება მიაქ გვერდს და უფრო სწრაფად ჩაიტვირთება.

ასევე div ტეგები გამოიყენე და ატრიბუტი display გაარჩიე კარგად. გვერდის სტრუტურის აწყობაში დაგეხმარება. 

ჰტმლ ტეგების დაზეპირებით თავს დიდად ნუ შეიწუხებ,  ნებისმიერ დროს შეძლებ w3school-ზე შესვლას და გადახედვას თუ რამე დაგავიწყდება. აი css კიდე რაც უფრო კარგად გეცოდინება მით უკეთესი.

ასევე ჯობია მალევე გადახვიდე Bootstrap-ზე ( იგივე html, css და js ნაკრებია) რადგან მარტივია და აუცილებელიც თუ გინდა responsive დიზაინების აწყობა შეძლო. 

 http://bootstrapdocs.com/v3.0.3/docs/getting-started/ 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, kloud said:

შენი გადასაწყვეტია სხვა რამეზე ჩაეწერები თუ არა. მე ჩემი გადმოსახედიდან გირჩიე, რადგან ვარ ფრილანსერი და მრჩება ბევრი თავისუფალი დრო, რო მქონდეს რაიმე სხვა სპეციალობა ნასწავლი თავისუფლად შევძებდი სადმე მემუშავა სტაბილურ შემოსავალზე და ფრილანსერობა ყოფილიყო მეორე სამსახური. რადგან ფრილანსერობა ხშირ შემთხვევაში არაა სტაბილური შემოსავლის წყარო, შეილება ერთი თვე შეკვეთების ბუმი გქონდეს და მეორე თვეს საერთოდ არ გქონდეს შეკვეთები.

პდფ ფაილს არ ხსნის. 

საიტი 15 დღის კვალობაზე კარგია. ცხადია ბევრი რამის შეცვლა შეილება მაგრამ მაგი პრაქტიკით მოვა. მენიუ ჯობია ul და li ტეგებით ააწყო. როცა ფანჯრის სიგანეს აპატარავებ მენიუს ელემენტები მეორე ხაზზრე რო გადადის ძან უშნოვდება მენიუ. ასევე რადგან ყველა ლინკს აქვს ერტნაირი სახე არაა საჭირო ცალ-ცალკე კლასებით მათი აღწერა. საკმარისია ერთი კლასი აღწერო და ყველა ლინკს ეგ კლასი გაუწერო. ამ შემთხვევაში ეგ არაფერი დიდი პრობლემა არაა მაგრამ როცა დიდი საიტების კეთებაზე გადახვალ და ოპტიმიზაციაზე ფიქრს დაიწყებ მიხვდები და ჯობია აქედანვე მიეჩვიო ზედმეტი კოდის წერისგან თავის არიდება. რაც უფრო მოკლეა კოდი მით უფრო ნაკლები მეხსიერება მიაქ გვერდს და უფრო სწრაფად ჩაიტვირთება.

ასევე div ტეგები გამოიყენე და ატრიბუტი display გაარჩიე კარგად. გვერდის სტრუტურის აწყობაში დაგეხმარება. 

ჰტმლ ტეგების დაზეპირებით თავს დიდად ნუ შეიწუხებ,  ნებისმიერ დროს შეძლებ w3school-ზე შესვლას და გადახედვას თუ რამე დაგავიწყდება. აი css კიდე რაც უფრო კარგად გეცოდინება მით უკეთესი.

ასევე ჯობია მალევე გადახვიდე Bootstrap-ზე ( იგივე html, css და js ნაკრებია) რადგან მარტივია და აუცილებელიც თუ გინდა responsive დიზაინების აწყობა შეძლო. 

 http://bootstrapdocs.com/v3.0.3/docs/getting-started/ 

 

ანუ ოლ და ლი ტეგებით როგორ გავაკწთო ხომ ვერ ამიხსნი? და კიდე კოდი რო დაგიდო იმსაიტის ნახავ სადმე შეცდომა მაქვს თუ არა დაშვებული?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Irakli Abuladze said:

ანუ ოლ და ლი ტეგებით როგორ გავაკწთო ხომ ვერ ამიხსნი? და კიდე კოდი რო დაგიდო იმსაიტის ნახავ სადმე შეცდომა მაქვს თუ არა დაშვებული?

 

https://www.w3schools.com/css/css_navbar.asp აქ ნახავ. 

ინტერნეტით თუა ხელმისაწვდომი დამილინკე და ვნახავ, თუ ლოკალზე გაქ, ფაილები ატვირთე.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, kloud said:

https://www.w3schools.com/css/css_navbar.asp აქ ნახავ. 

ინტერნეტით თუა ხელმისაწვდომი დამილინკე და ვნახავ, თუ ლოკალზე გაქ, ფაილები ატვირთე.

https://yadi.sk/d/Z0c5V2zD3S5WVY

და ის ღილაკებ რო მოძრაობს ეგ როგორ გამოვასწორო ტელეფონში რო ვრთავ ზოგი მეორე ხაზზე გადმოდის

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, Irakli Abuladze said:

https://yadi.sk/d/Z0c5V2zD3S5WVY

და ის ღილაკებ რო მოძრაობს ეგ როგორ გამოვასწორო ტელეფონში რო ვრთავ ზოგი მეორე ხაზზე გადმოდის

display: inline-block; გაუწერე li-ს და ცოტა margin-მიეცი და მეორე ხაზზრე რო გადავა პირველ ხაზს არ დააჯდება ზემოდან.

არაა საჭირო ყველა html ფაილს ცალკე css ფაილი შეუქმნა და მიაბა, ამ ეტაპისთვის საკმარისია ერთი css ფაილი რომელშიც აღწერ ყველა კლასს რომელიც გხვდება ყველა გვერდზე და ეგ ფაილი გაუწერო ყველა html ფაილში. ასევეა მენიუშიც ერთი კლასი გაუწერე ყველა მენიუს ელემენტს და არ მოგიწევს ერთი დაი იგივე კოდის ათჯერ გამეორება css ფაილში. მე ასევე გამოვიყენებდი სტილის ცვლილებას იმ შემთხვევაში როცა ისარს მიიტან მენიუს რომელიმე ელემენტთან რო ფერი შეიცვალოს ან რამე ასევე ის გვერდი რომელიც გახსნილია სხვა ფერის რო იყოს. ამისთვის გადახედე ამ გვერდს https://www.w3schools.com/cssref/sel_active.asp და https://www.w3schools.com/cssref/sel_hover.asp

სურათები ძან მიტყუპებულია მენიუზე ცოტა დააშორე.

style.css-ში სწორად გაქ და სხვებში ; გაკლია მენიუს ლინკების კლასში border: 1px solid #951100
 

ლოგო და მენიუ <p>-ში არ ჩასვა <div> გამოიყენე მაგისთვის, p თუ იყენებენ მარტო ტექსტის პარაგრაფების გამოსაყოფად. მე მაგისთვისაც არ ვიყენებ, div-ს ვიყენებ ყველაფერში თითქმის, ცხრილებშიც table უკვე მოძველებულია, გამოიყენე div და ატრიბუტებში display გაარჩიე კარგად მანდ ნახავ div-ებიც ცხრილის შექმნა როგორ უნდა.

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minutes ago, Irakli Abuladze said:

rac mitxari eg shecdomebi gavaswore da axla naxe yvela stili ert failshi chavalage 

https://yadi.sk/d/9HpZ0e9H3S5d3J

მარტო ფაილების რაოდენობა გაქ გასწორებული და მენიუს hover,

div და ul-li -ზე რაც მოგწერე არ გაგიკეთებია.

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.w3schools.com/html/html_blocks.asp 

div არის კონტეინერი ანუ

<div>

ამაში შიგნით ათავსებ კოდის გარკვეულ მონაკვეთს მაგალითად შენ შემთხვევაში ლოგოს და მენიუს რომელიც შენ div-ის ნაცვლად p-ში გაქ მოთავსებული. 

</div>

 

ნებისმიერი საიტი გახსენი, თუნდაც ეს გვერდი და თავისუფალ ადგილზე დააჭირე მაუსის მარჯვენა ღილაკს და აირჩიე inspect element ნახავ საიტის html და css კოდს. დაუკვირდი სტრუქტურა როგორი აქვს, p უკვე ფაქტიურად არ გამოიყენება 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

anu ase unda gavaketoo?

<div>

            <a href="#">gazafxuli<a>

            <a href="#">zafxuli<a>

            <a href="#">shemofdgoma<a>

            <a href="#">zamtari<a>

</div>

yvela elementi shemodzlia ro chavdo divshi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ხო ეგრე უნდა. w3school-სზე შეგიძლია ნახო მაგალითები და ლაივ რეჟიმშიც დატესტო. რეებიც დაგილინკე მაგ საიტიდან ზემოთ, მაგ გვერდებზე ყველა მაგალთის შემდეგ არის ღილაკი Try it yourself  მაგაზე დააკლიკე და შეძლებ რო დატესტო.

Share this post


Link to post
Share on other sites

რა არის ვებ ინტერფეისის დეველოპერი ეს იგივე ვებ პროგრამისტია თუ სხვა რამეს ნიშნავს?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ეგეთები არ ვიცი, ჩემთვის არსებობს ერთი ტერმინი ვებ დეველოპერი და ვსიო, არც ფრონტ დეველოპერს ვანსხვავებ და არ ბექს, ჩემთვის ორივე დეველოპერია. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/5/2018 at 2:33 PM, Irakli Abuladze said:

რა არის ვებ ინტერფეისის დეველოპერი ეს იგივე ვებ პროგრამისტია თუ სხვა რამეს ნიშნავს?

http://webschool.ge/home ამას გადახედე

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this