Jump to content

გენმოდიფიცირებული საკვები


  

55 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ისეთი პოლია, სადაც წინასწარვე იცი შედეგი. არავინ მონიშნავს კი-ს :D

Link to comment
Share on other sites

გენმოდიფიცირებული პროდუქტის მთავარი მიზანია - შენახვის დიდი ვადა, ბოსტნეულის შემთხვევაში სწრაფ ვადებში ზრდა და იაფი თვითღირებულება, და ეს ყველაფერი ხდება ლაბორატორიულად და ქიმიის დახმარებით. აქედან გამომდინარე, მისი მომხრე მსოფლიოში არავინ იქნებოდა, ნატურალური პროდუქტი რომ გენმოდიფიცირებულივით იაფი ღირდეს და საშუალოზე დაბალი ფენის კონტიგენტსაც შეეძლოს მისი შეძენა, მაგრამ სწორედ ასეთ ფენაზეა გათვლილი.

პ.ს. მეზიზღება თურქული კიტრი, რაღაც თევზის სუნივით აქვს თითქოს.

Link to comment
Share on other sites

არა მარა თუ არ გინდა გენმოდიფიცირებული საკვები უნდა მოიყვანო შენ რო არავინ მოგატყუოს :| 

Link to comment
Share on other sites

მაგ მხრივ ბედნიერი ვარ 100% ნატურალურ საკვებს(ბოსტნეული, რძის ნაწარმი...) მივირთმევ :D

Link to comment
Share on other sites

მე მოვნიშნე კი და ზუსტად ვიცი რატომ, მაგრამ ეხლა ამის ახსნას არ დავიწყებ :) კარგად დაძებნეთ ინტერნეტში ინფორმაცია (რუსულ და უფრო მეტად ინგლისურ ენაზე) და ნახავთ რით არის კარგი და რატომ. აი ერთ ერთი მაგალითი: კარტოფილს რომელსაც ხოჭო ჭამს, უკეთებენ ერთ-ერთი მცენარის ან მწერის გენს. შესაბამისად მიკრობულ დონეზე, მას უჩნდება ისეთი სუნი და გემო, რომელსაც ის ხოჭო ვერ იტანს. ანუ დაცულია კარტოფილი მავნებელი ხოჭოსგან. ადამიანს კი არანაირად არ ვნებს ასეთი კარტოფილი. 

 

შესაბამისად კითხვა: რატომ არ უნდა ვჭამო გენმოდიფიცირებული კარტოფილი? როდესაც სწორად ხდება ეს ყველაფერი ბევრად დაცულია მომყავნიც, მჭამელიც, შენახვის ვადაც იზრდება და ა.შ. 

 

ნუ დაუჯერებთ ქართულ საინფომრაციოებს ან ინტერნეტ გვერდებს, რადგან ისეთები წერენ სტატიებს, რომ ქართულად სწორად წერაც კი არ იციან, არათუ ზუსტი ინფორმაცია. კარგად გამოიკვლიეთ, გადაიკითხეთ სანდო წყაროები და დასკვნა ისე გააკეთეთ. 

Link to comment
Share on other sites

მაგ მხრივ ბედნიერი ვარ 100% ნატურალურ საკვებს(ბოსტნეული, რძის ნაწარმი...) მივირთმევ :D

ნუ იქნები დარწმუნებული, ხორბალიც გენ მოდიფიცირებული შემოდის და კიტრის პამიდვრის და ყველაფერი გენმოდიფიცირებული თესლით მოყავთ ჩვენებს

Link to comment
Share on other sites

არ ვიცი, არ ვარ ჩახედული ამ საკითხში და ამიტომ გვერდს ავუვლი ამ კითხვაზე პასუხის გაცემას. თუმცა არჩევანის გაკეთების წინაშე რომ ვიყო (საყიდლად), ნატურალურს ავირჩევდი

Link to comment
Share on other sites

მე მოვნიშნე კი და ზუსტად ვიცი რატომ, მაგრამ ეხლა ამის ახსნას არ დავიწყებ :) კარგად დაძებნეთ ინტერნეტში ინფორმაცია (რუსულ და უფრო მეტად ინგლისურ ენაზე) და ნახავთ რით არის კარგი და რატომ. აი ერთ ერთი მაგალითი: კარტოფილს რომელსაც ხოჭო ჭამს, უკეთებენ ერთ-ერთი მცენარის ან მწერის გენს. შესაბამისად მიკრობულ დონეზე, მას უჩნდება ისეთი სუნი და გემო, რომელსაც ის ხოჭო ვერ იტანს. ანუ დაცულია კარტოფილი მავნებელი ხოჭოსგან. ადამიანს კი არანაირად არ ვნებს ასეთი კარტოფილი. 

 

შესაბამისად კითხვა: რატომ არ უნდა ვჭამო გენმოდიფიცირებული კარტოფილი? როდესაც სწორად ხდება ეს ყველაფერი ბევრად დაცულია მომყავნიც, მჭამელიც, შენახვის ვადაც იზრდება და ა.შ. 

 

ნუ დაუჯერებთ ქართულ საინფომრაციოებს ან ინტერნეტ გვერდებს, რადგან ისეთები წერენ სტატიებს, რომ ქართულად სწორად წერაც კი არ იციან, არათუ ზუსტი ინფორმაცია. კარგად გამოიკვლიეთ, გადაიკითხეთ სანდო წყაროები და დასკვნა ისე გააკეთეთ. 

იორ არგუმენტ იზ ინვალიდ ბრო :)

 

პლასტმასს რომ გავს პამიდორი და არაფრის გემო არ აქვს რატომ უნდა ჭამო ის.

Link to comment
Share on other sites

მე მოვნიშნე კი და ზუსტად ვიცი რატომ, მაგრამ ეხლა ამის ახსნას არ დავიწყებ :) კარგად დაძებნეთ ინტერნეტში ინფორმაცია (რუსულ და უფრო მეტად ინგლისურ ენაზე) და ნახავთ რით არის კარგი და რატომ. აი ერთ ერთი მაგალითი: კარტოფილს რომელსაც ხოჭო ჭამს, უკეთებენ ერთ-ერთი მცენარის ან მწერის გენს. შესაბამისად მიკრობულ დონეზე, მას უჩნდება ისეთი სუნი და გემო, რომელსაც ის ხოჭო ვერ იტანს. ანუ დაცულია კარტოფილი მავნებელი ხოჭოსგან. ადამიანს კი არანაირად არ ვნებს ასეთი კარტოფილი. 

 

შესაბამისად კითხვა: რატომ არ უნდა ვჭამო გენმოდიფიცირებული კარტოფილი? როდესაც სწორად ხდება ეს ყველაფერი ბევრად დაცულია მომყავნიც, მჭამელიც, შენახვის ვადაც იზრდება და ა.შ. 

 

ნუ დაუჯერებთ ქართულ საინფომრაციოებს ან ინტერნეტ გვერდებს, რადგან ისეთები წერენ სტატიებს, რომ ქართულად სწორად წერაც კი არ იციან, არათუ ზუსტი ინფორმაცია. კარგად გამოიკვლიეთ, გადაიკითხეთ სანდო წყაროები და დასკვნა ისე გააკეთეთ. 

ეგ ყველაფერი კარგი, მაგრამ გენური მუტაციის შემდეგ რა შედეგი შეიძლება მიიღო იცი  ? არც მეცნიერებმა იციან და ტყუილად გამართლებას ნუ დაიწყებ

ვთქვათ იგივე სუნი და გემო აქვს გენი შეცვლილია და არავინ იცის მომავალში როგორ მუტაციას განიცდის. და თუ გემოც შეცვლილია მაშინ რა აზრი

აქვს კიტრის ჭამას თევზის გემოთი.

 

Link to comment
Share on other sites

anzori88

და, ეგ ყველაფერი რატომ ხდება? იმიტომ, რომ თვითღირებულება შეამციროს და 1 ჰა-ზე თუ ნატურალური კარტოფილი მოგივა 500 კგ, გენმოდიფიცირებული მოვა 3 ტონა და თავისთავად ფასიც იაფი ექნება, თორემ ნამდვილ ნატურალურს, რომ ვერასდროს შეედრება რა გენიც არ უნფა ჩაუდონ, ეგ ხომ 2x2=4-ია?! თვითონ სიტყვა ნატურალური პასუხობს ყველაფერს, ვსიო, ნატურალურია, ბუნებრივი, ყოველგვარი თეთრხალათიანების გარეშე.

გაყინული ბარკალი აიღე, ეგ ქათამი 2 თვეში იზრდება (იზრდება კი არა, დაჟე იკვლება) და ნანახი მაქვს მათი საკვების რაციონი - თავისივე სკლინტია გადამუშავებული (70%-მდე) და რაღაც დანამატები აქვს (ვიტამინი და არომატიზატორები), ეს ყველაფერი კი ინისთვის კეთდება, რომ დაუჯდეს 5-ჯერ იაფი. ეს ბარკალი შეედრება ნატურალურ სოფლის ქათამს? იმიტომაც ღირს კილო ბარკალი 5 ლარი და კილოიანი სოფლის დედალი 25 ლარი, არადა, შენი გამოთქმული აზრის მიხედვით ხომ უკეთესობისთვის კეთდება გენ-ური? უკეთესობისთვის კი კეთდება, მაგრამ მხოლოდ ფერმერისთის საქმის გაიოლების გამო და არა მისი საკვების სახით მიმღები ორგანიზმისთვის. იაფი და ხარისხიანი მსოფლიოში არაფერია, მითუმეტეს ქიმიურად დამუშავებული, მავნებელიც რომ არ იყოს, ჯერ მარტო გემოზე შეადარე...

Link to comment
Share on other sites

გენური ინჟინერია ჯერ ძალიან განუვითარებელია იმისთვის რომ ზუსტად ის შედეგი მიიღონ მეცნიერებმა რაც სურთ. სათითაო გენის შეცვლა არ ხდება. დნმ-ის პატარა ნაწილის ცვლილება მთელ რიგ მუტაციებს იწვევს. ფაქტიურად ექპერიმენტული საკვებია გენმოდიფიცირებული პროდუქტი.

Link to comment
Share on other sites

იორ არგუმენტ იზ ინვალიდ ბრო :)

 

პლასტმასს რომ გავს პამიდორი და არაფრის გემო არ აქვს რატომ უნდა ჭამო ის.

არ ვამბობ, რომ უკუშედეგი არ ექნება და "კარგია" 100%. გასაგებია, რომ სავაჭრო სიბინძურეები აქაც მოქმედებს და სფეროც ახალია, შესაბამისად შეცდომებიც იქნება.

 

მაგრამ რაც მე დავწერე ეხება ხალხის იდიოტურ დამოკიდებულებას, რომდესაც ვიღაცამ თქვა გენმოდიფიცირებული საჭმელია ხალხნო და არ მიეაკროთო და ყველა ამბობს რომ არ ვარგა და თითქმის ვერც ერთი ვერ ხსნის რატომ ან რას ნიშნავს გენმოდიფიცირებული. ზოგს მგონი ისიც ჰგონია, რომ ადმაიანის გენები აქვს იმ საჭმელს :)

Link to comment
Share on other sites

არ ვამბობ, რომ უკუშედეგი არ ექნება და "კარგია" 100%. გასაგებია, რომ სავაჭრო სიბინძურეები აქაც მოქმედებს და სფეროც ახალია, შესაბამისად შეცდომებიც იქნება.

 

მაგრამ რაც მე დავწერე ეხება ხალხის იდიოტურ დამოკიდებულებას, რომდესაც ვიღაცამ თქვა გენმოდიფიცირებული საჭმელია ხალხნო და არ მიეაკროთო და ყველა ამბობს რომ არ ვარგა და თითქმის ვერც ერთი ვერ ხსნის რატომ ან რას ნიშნავს გენმოდიფიცირებული. ზოგს მგონი ისიც ჰგონია, რომ ადმაიანის გენები აქვს იმ საჭმელს :)

ეგღა გვაკლია.. შენ რომელი გირჩევნია ? ასარჩევად რომ გქონდეს გენმოდ-ს აირჩევ თუ ნატურალურს? რა თქმა უნდა ნატურალურს ხომ? ხოდა არაფერ შუაშია აქ "გაუნათლებელი" მასა, ნატურალური ურჩევნია ხალხს და არა ნამამაძაღლარი. სანამ ის თაობა არსებობს რომელიც ნატურ პროდუქტს მიეჩვია და არა მარწყვს ჩალის გემოთი და ა.შ გენმოდ. საკვები ვერასოდეს იქნება წამყვანი. 

მარტივი მაგალითია რა შენს თავზე წარმოიდგინე. რომელი გირჩევნია შენმა შვილებმა ჭამონ გენმოდიფიცირებული საკვები თუ ნატურალური? ყოველთვის ამ კითხვას ვსვამ და პასუხს შენ თვითონ სცემ შენს თავს.

Link to comment
Share on other sites

ამას კითხვაც არ უნდა, არა.

ახლა გენმოდიფიცირება არის აქტუალური მოგების გამო  , ეს არის მისი დადებითი, დიიდი დადებითი .
 
+ ნიტრატებზე და ნიტრიტებზე კონტროლიცაა საჭირო პროდუქტებში.

ქართველმა ხომ შექმნა ბიორაგი, რომელიც ზრდის მოსავალს, მაგის დაპიარებას, ჩვენებს შეუწყოთ ხელი სჯობს, ასე რომ, ჩვენ ქართველებს გვაქვს ოპტიმალური ალტერნატივა, რასაც საზღვარგარეთაც ყიდულობენ.

Link to comment
Share on other sites

ამას კითხვაც არ უნდა, არა.

ახლა გენმოდიფიცირება არის აქტუალური მოგების გამო  , ეს არის მისი დადებითი, დიიდი დადებითი .

 

+ ნიტრატებზე და ნიტრიტებზე კონტროლიცაა საჭირო პროდუქტებში.

 

ამას გარდა, ჩემი ბიოლოგიის წიგნს თუ დავუჯერებთ( :D) გლობალურ შიმშილსა და ომსაც ვართ გადარჩენილი.

Link to comment
Share on other sites

ამას გარდა, ჩემი ბიოლოგიის წიგნს ითუ დავუჯერებთ( :D) გლობალურ შიმშილსა და ომსაც ვართ გადარჩენილი.

ადამიანი არის ადვილი გზის მაძიებელი,   სიმინდის მახრა თუ მსგავსზე იყო დისკავერზე, რომელიც აზიანებდნენ მცენარეს, მათ კი "გენმოდიფიცირება არ გააკეთეს სხვა გენის ინტეგრაციით, არამედ გააღვიძეს ის გენი რაც თვითდაცვას უზრუნველყოფს მწერების მოზიდვით, რაც ანადგურებს მავნებელს. ეს ექსპერიმენტის ფაზაშია და ბუნებაში ნებისმიერ მავნებელს ჰყავს გამანადგურებელი, წონასწორობის დაცვა ასე ხდება.

Link to comment
Share on other sites

აფრიკის შიმშილობამ და ჩინელების, იდოელების ..... მოკლედ ბევრი ხარახურების ტარაკნებივით გამრავლებამ გამოიწვია გენმოდიფიცირებული პროდუქციის შექმნის აუცილებლობა, ასეთო პროდუქტი ადვილი მოსაყვანია, მღრნელი და ჭია მაგარ არ ეკარება, დიდ მანძილებზე უძლებს ტრანსპორტირებას და ბევრი პლიუსი აქ რომლებიც ერთობლიობაში ქმნიან დიდ მინუსს

Link to comment
Share on other sites

ეგ შიმშილის პრობლემას არ გადაჭრის. მითი გაავრცელეს გენმოდიფიცირებული პროდუქტის მწარმოებლებმა რომ ბევრი ფული ეშოვათ. არ დაიჯეროთ :)

Link to comment
Share on other sites

ეგ შიმშილის პრობლემას არ გადაჭრის. მითი გაავრცელეს გენმოდიფიცირებული პროდუქტის მწარმოებლებმა რომ ბევრი ფული ეშოვათ. არ დაიჯეროთ :)

მეც მაგას ვიძახი, საბაბად გამოიყენეს თორე აბა ღამე არ ეძინათ სომალის ბავშვებზე ფიქრით

Link to comment
Share on other sites

ვენაცვალე ჩემს ბაღში რომ მომყავს იმ კიტრს, პამიდორს, ისეთი გემო აქვს ჭამით ვერ გაძღები, ბაზარში რო ვყიდულობ იმის დედა ვატირე პამიდორს ხე აქვს შიგნით :|

Link to comment
Share on other sites

ვენაცვალე ჩემს ბაღში რომ მომყავს იმ კიტრს, პამიდორს, ისეთი გემო აქვს ჭამით ვერ გაძღები, ბაზარში რო ვყიდულობ იმის დედა ვატირე პამიდორს ხე აქვს შიგნით :|

+1 :D

მუაგარია ნაწილობრივ ასწორებს მაგიტო სოფელი :64:

Link to comment
Share on other sites

სოფელშI არ ვარ სიმონ :D ტფილისში ვარ, მაგრამ კერძო სახლი მაქვს საკმაოდ მოზრდილი ბაღით :) ყველა ხილი მაქვს თითქმის, მხოლოდ შევწამლეთ ჭია რომ არ გასჩენოდა დანარჩენი სუფთაა, ასევე ბოსტნეულიც სუფთა. ზაფხულში რო ჩახვალ ბაღში, მოწყვიტავ კიტრს-პამიდორს და ახალ მწვანილს დააჭრი ისეთი სუნი აქვს იმის დედა ვატირე მაგით გაძღები მარტო :D

Link to comment
Share on other sites

გენმოდიფიცირებული საკვები შეიცავს მოდიფიცირებულ უჯრედებს რომლის მიღებაც იწვევს ადამიანის უჯრედის ცვლილებას.  გენმოდიფიცირებული პროდუქტი იზრდება სწრაფად და დიდი ზომის განაყრებს მაგრამ შემდგომი ეფექტი არის დამანგრეველი ორგანიზმისათვის

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.